Selecteer een pagina

Een bbq is niet compleet zonder saté. Dit kan van heerlijk gemarineerde kip of wat exclusiever met varkenshaas. Om het helemaal af te maken heb je natuurlijk ook satésaus oftewel pindasaus nodig. Anders dan je misschien denkt kun je dit makkelijk zelf maken. Er zijn vele manieren mogelijk, onderstaand twee die wij zelf erg lekker vinden.

In 5 minuten klaar

Met vrij weinig ingrediënten kun je al een heerlijke satésaus voor 4 personen maken. Wat heb je hiervoor nodig?

½ pot pindakaas (175 gram)
100 ml water
3 el ketjap manis
2 tl sambal oelek
1 el citroensap
Snufje zwarte peper
Zout naar smaak

En dan?
Neem een pan en zet deze op een laag pitje. Voeg alle ingrediënten behalve het water toe en roer deze kort door. Voeg telkens een klein scheutje water toe en meng dit goed door de satésaus tot het een dik geheel is. De hoeveelheid water kun je aanpassen naar je voorkeur voor de dikte van het saus. De saus moet goed verwarmd worden, maar zeker niet koken. Je kunt naar smaak wat sambal toevoegen om het wat pittiger te maken of wat ketjap om het wat zoeter te maken. De pindasaus kan direct worden opgediend.

Ambachtelijk

Wil je echter flink uitpakken op je bbq, dan kun je ook gaan voor een echte ambachtelijke satésaus. Deze saus is in ongeveer 25 klaar. Wat heb je hiervoor nodig (voor 4 personen)?

1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 el plantaardige olie
1 tl ketoembar
½ tl djintan
125 m kokosmelk
50 ml water
2 tl tamarindepasta
1 el bruine suiker
2 tl sambal oelek
175 gr pindakaas
3 el ketjap manis
1 el citroensap
Snufje zwarte peper
Zout naar smaak

En dan?
Versnipper de ui en pers de knoflook. Fruit deze in de olie op middelhoog vuur. Voeg het ketoembar, djintan en peper toe en laat nog enkele minuten op laag vuur staan. Voeg dan de helft van het water, de kokosmelk, de tamarindepasta, de suiker en de sambal toe. Breng dit aan de kook en meng het goed zodat het een geheel wordt.Haal de pan van het vuur en voeg de pindakaas, citroensap en ketjap toe. Meng het geheel goed. Voeg telkens een scheutje water toe en meng dit goed door toe de satésaus het de gewenste dikte heeft. Verwarm de saus eventueel, maar zorg dat het niet gaat koken. Ook hier kun je eventueel wat extra ketjap, zout of citroensap toevoegen. De saus kan nu worden opgediend.

Eet smakelijk!