Selecteer een pagina

Houtskool of gas?

De eerste vraag bij het kiezen van een barbecue is vaak; Ga je voor een houtskool of gas barbecue? Sommige barbecue fans zweren bij een houtskool barbecue. Het knisperende en knetterende geluid geeft een echte barbecue gevoel. Mensen die graag zelf vuur willen maken en veel waarde hechten aan het traditionele karakter kiezen dan ook vaak voor een houtskool barbecue.

Toch doet een gas barbecue qua smaak niet onder voor een houtskool barbecue. Het vlees blijft even mals en de natuurlijke smaak blijft behouden. De voordelen van een gas barbecue zijn voornamelijk het gemak en de extra functies, zoals wokken of bakken. Verder is er een regelbare temperatuur en heb je een relatief korte wachttijd. Bovendien heb je geen aanmaakblokjes nodig.

Uiteindelijk is de vraag dan ook, ga je voor traditioneel of ga je voor gemak?

De barbecuehaard

Buiten barbecueën veranderd steeds meer naar buiten koken. In veel tuinen kom je tegenwoordig een vaste barbecuehaard met een schoorsteen tegen. Soms is dit zover uitgebreid dat je het een complete buitenkeuken kunt noemen. Gezellig!

De directe of indirecte methode?

Dan rest nog de vraag, ga je voor de directe of voor de indirecte methode van barbecueën? Met de directe methode ga je als het ware grillen. Het eten wordt direct gegrild boven het vuur waarin je het vlees regelmatig moet omkeren om gelijkmatig te grillen. Deze methode kun je het beste gebruiken bij eten dat in minder dan 25 minuten gaar is.

De indirecte methode staat gelijk aan braden. Dit doe je dan ook met een gesloten deksel, waarin de warmte omhoog stijgt terugkaatst op de deksel. Hiermee hoef je het vlees minder vaak om te draaien omdat er warmte van beide kanten komt. Deze methode kun je het beste gebruiken bij eten dat langer dan 25 minuten moet garen.

Er zijn natuurlijk nog vele andere opties voor een barbecue, maar hiermee kun je in ieder geval al de belangrijkste keuzes maken.