Selecteer een pagina

We weten allemaal dat vlees eten niet heel milieuvriendelijk is. Maar er zijn zeker wel manieren om rekening te houden met het milieu. Zo is het belangrijk om niet teveel in te kopen, want ook al ben je van plan restjes te bewaren, het meeste eindigt toch in de vuilnisbak. Koop dus op maat en laat het eten zo lang mogelijk in de koelkast staan voor je opdient. Zet restjes ook zo snel mogelijk weer terug in de koelkast. Wanneer je het vlees al uit de koelkast hebt gehad, kun je ze het beste eerst roosteren op de barbecue om voor de dag erna te bewaren.

Juiste formaat barbecue

Bedenk voor je een barbecue aanschaft met hoeveel mensen je meestal zal barbecueën. Wanneer je immers een te grote barbecue aansteekt en weinig grilt, zal je onnodig veel brandstof verbruiken. Ook duurt het vaak langer voor de grotere barbecues warm zijn. Daarom kun je beter bij een incidenteel grotere groep een tweede barbecue erbij zetten, bijvoorbeeld door deze te lenen of te huren.

FSC- of PEFC-keurmerk

Vaak gebruiken mensen houtskool en briketten van hout uit de bossen. Voor het milieu is het echter beter om houtskool of briketten met FSC- of PEFC keurmerk te gebruiken. Dan weet je of het hout verantwoord is. Bovendien wordt de CO2 die vrijkomt gecompenseerd door nieuwe bos aanplanting. Barbecueën op hout wat je zelf verzamelt is sowieso af te raden omdat het meer rookoverlast geeft een ook nog eens minder efficiënt is. Wat je ook steeds meer ziet zijn briketten die gemaakt zijn van kokosnoot schalen. Deze verbranden op een hogere temperatuur waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Verder besparen ze grondstoffen en heb je er minder van nodig omdat ze langer branden. Alleen maar voordelen dus.

Rook

Eigenlijk is alle rook wat vrijkomt tijdens verbranding is niet goed voor de gezondheid, omdat hier fijnstof en andere andere schadelijke stoffen vrijkomen. Zorg dus dat je tijdens een barbecue goed kijkt waar de rook naartoe gaat en ga hier niet in staan. Check ook nog even van tevoren of alle ramen en deuren zijn gesloten om vervuiling in je huis te voorkomen. Het vet en de vleessappen die soms in de barbecue terecht komen zorgen ook voor rook. Daarom is een barbecue met een vetopvanger aan te raden.

Met deze simpele tips kun je nu een stuk verantwoordelijker van je bbq genieten!