Selecteer een pagina

Het blijkt dat in Nederland vooral mannen achter de barbecue staan. Schijnbaar zijn we dus toch nog niet zo geëmancipeerd als we denken. Zo denken veel mannen het vlees beter te kunnen bereiden dan vrouwen. Toch komt meer dan een derde van het vlees aangebrand op je bord terecht.

Waarom barbecueën vooral mannen?

Ondanks in veel huishoudens vrouwen voornamelijk koken, worden de rollen ineens omgedraaid zodra er wordt gebarbecued. Hierin speelt de sociale factor een belangrijke rol. Van oudsher brengen mannen veel tijd met elkaar door, zoals bij het jagen. Tegenwoordig zijn mannen meer bij hun vrouw, vriendin of gezin. Zodra de barbecue aangaat zien mannen de kans om even ouderwets onder elkaar te zijn. Ook houden veel vrouwen niet van gevaar, terwijl mannen dit juist leuk vinden of in ieder geval denken dat dit bij hun rol als man hoort. Ook associëren sommige mannen vlees met het “man zijn” en dat zij hierin het voortouw moeten nemen. Eigenlijk komt het dan ook niet zozeer van oudsher, maar is het meer een ritueel geworden in het Westen. De man achter de barbecue met een stuk vlees en een biertje in z’n handen.

Wat doen de vrouwen?

Als het aan de mannen ligt doen vrouwen de boodschappen, maken ze salades en ruimen ze na afloop op. Gek genoeg gebeurt dit in de praktijk ook vaak. Zelfs bij het schoonmaken van de barbecue, het opruimen en de afwas zijn vrouwen vaak de pineut. Toch hebben zij hier net zo’n grote hekel aan als mannen. Blijkbaar schieten zowel mannen als vrouwen bij de barbecue plots in een traditionele rolverdeling.